Het wonder van rente op rente

Het wonder van rente op rente

Albert Einstein noemde het ooit het 8e wereldwonder. Hij had het over compound interest, maar in Nederland noemen we het ook wel het wonder van rente op rente. Wat is dit bijzondere effect, en hoe kan het je helpen om meer vermogen op te bouwen?

In de FIRE-community wordt vaak gesproken over ‘je geld voor je laten werken’. Hiermee wordt verwezen naar het rente-op-rente effect.

Het wonder van rente op rente houdt in dat iedere gespaarde Euro die je investeert zijn eigen Euro’s gaat verdienen. Zonder dat jij er nog iets voor hoeft te doen. Dit gebeurt in de vorm van rente op bijvoorbeeld spaargeld, of rendement en dividenduitkeringen voor aandelen.

Een voorbeeld bij 7% rente (het historische rendement op aandelen):

 • Je investeert € 100
 • Na het eerste jaar heb je € 107
 • Na het tweede jaar heb je niet € 114 maar (€ 107 * 1.07 =) € 118.50
 • Na tien jaar is je investering € 197 waard

Het wonder van rente op rente betekent dus dat een geïnvesteerde Euro, op basis van het historisch verwachte rendement, iedere tien jaar in waarde verdubbeld. En dat gebeurt wéér de tien jaar erna, en wéér de tien jaar daarna!

Dit brengt ons tot een verbluffende conclusie: Wanneer je op je twintigste verjaardag een bedrag van € 1.000 investeert, en hier tot aan je AOW-leeftijd van +-70 jaar niet meer naar zou omkijken, dan zou het bedrag bij een rendement van 7% zijn gegroeid tot maar liefst € 30.000.

Visuele weergave van het rente-op-rente effect
Grafiek afkomstig van berekenhet.nl

Dit toont duidelijk aan dat het loont om zo vroeg mogelijk in je leven te investeren. Een Euro ingelegd op je twintigste is namelijk tweemaal zoveel waard als dezelfde Euro op je dertigste.

Hoeveel vermogen je met behulp van het rente op rente effect kunt opbouwen door te besparen op je maandelijkse uitgaven lees je in het artikel Hoeveel kun jij besparen?

De regel van 72

Om te berekenen hoelang het duurt voordat een investering in waarde verdubbelt, wordt ook vaak gebruik gemaakt van de regel van 72. Dit simpele rekensommetje werkt als volgt:

Deel het getal 72 door het rendement dat je denkt te behalen, en je hebt de verdubbeltijd van je vermogen.

 • Bij 10% rendement duurt het 7.2 jaar (72 / 10%) om te verdubbelen
 • 8% rendement: 9 jaar (72 / 8%)
 • 5% rendement: 14.4 jaar (72 / 5%)
 • 2% rendement: 36 jaar (72 / 2%)

De regel van 72% heeft in sommige gevallen een kleine afwijking, maar biedt je een snelle manier om te berekenen hoe snel je geld ongeveer verdubbelt bij een specifiek rendement.

Deel dit artikel:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. februari 4, 2020

  […] opbouwen van een groot vermogen wordt vooral mogelijk gemaakt door het effect van rente-op-rente op de lange termijn. Dit sneeuwbaleffect wordt veroorzaakt doordat je niet alleen rendement behaalt […]

 2. februari 18, 2020

  […] wonderbaarlijke effect van rente op rente op de lange termijn wordt maar weer eens duidelijk: met aandelen heb je letterlijk tienmaal zoveel […]

 3. maart 9, 2020

  […] dat je voor €100 een aandeel kunt kopen waarvan je vrij zeker weet dat dit over 50 jaar maar liefst €3.000 waard. Zou je dit aandeel dan ook kopen wanneer iemand […]

 4. maart 16, 2020

  […] Daarnaast is vooral tijd een belangrijke factor. Hoe eerder je begint met sparen, hoe hoger het bedrag dat je uiteindelijk opbouwt. Dit wordt veroorzaakt door het wonder van rente op rente. […]

 5. juni 8, 2020

  […] de rente van DUO. Het eerste jaar zou dit al €500 euro hebben opgeleverd. Dankzij het effect van rente-op-rente wordt dit bedrag ieder jaar hoger. Na de maximale afbetalingsperiode van 35 jaar is de totale […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *