Wat is mijn beleggingsstrategie?

Mijn beleggingsstrategie

Het bedenken van een goede beleggingsstrategie is niet makkelijk. Er zijn in Nederland talloze partijen die beleggen voor particulieren mogelijk maken, en dan moet je ook nog kiezen uit honderden beleggings- en obligatiefondsen.

Een beleggingsstrategie is natuurlijk zeer persoonlijk en moet aansluiten bij jouw doelen en risicotolerantie. Om je toch een beetje op weg te helpen geef ik in dit artikel inzicht in mijn eigen beleggingsstrategie.

Mijn investeringen zijn over drie potjes verdeeld:

 • Noodfonds (cash)
 • Beleggingen voor pensioen
 • Beleggingen bij mijn bank/broker

Update: Lees hier de veranderingen die ik in 2020 heb doorgevoerd.


Noodfonds (cash)

Voor noodgevallen houd ik een cashreserve aan van € 10.000 euro. Deze staat op een spaarrekening bij ING.

Dit noodfonds kan worden gebruikt om onverwachte kosten op te vangen, of bij tijdelijke werkloosheid. Dankzij het potje hoef ik niet direct mijn beleggingen aan te spreken als er iets misgaat in mijn leven.

Beleggingen voor pensioen

Omdat ik als zelfstandige werk, moet ik zelf zorgen voor de opbouw van een aanvullend pensioen.

Dit doe ik bij Brand New Day. Hier heb ik een rekening voor pensioenbeleggen met daarin het volgende fonds:

 • BND Wereld Indexfonds Unhedged (100%)

In het verleden hield ik ook het Euro obligatie indexfonds aan op mijn pensioenrekening, maar deze heb ik verwijderd omdat obligaties naar mijn mening te weinig rendement opleveren dankzij de lage rentestanden. In plaats hiervan houd ik tegenwoordig relatief meer veilige deposito’s aan buiten mijn pensioenomgeving.

Waarom pensioenbeleggen?

In Nederland bestaan er regelingen die sparen voor je pensioen fiscaal erg aantrekkelijk maken. Zo kun je de beschikbare jaarruimte (maximale inleg per jaar) aftrekken van je belastbare inkomsten. Je hoeft de uitgestelde belasting pas te betalen wanneer je met pensioen gaat. Daarnaast is het bedrag op je pensioenrekening vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

Ik adviseer dan ook altijd om pensioenbeleggen op te nemen in je beleggingsstrategie. Benut die maximale jaarruimte!

Wat me heeft doen kiezen voor Brand New Day zijn de (relatief) lage kosten, en de aangeboden Indexfondsen.

Beleggingen bij bank/broker

Het grootste gedeelte van mijn vermogen gaat naar mijn gewone beleggingsrekening. Alles wat ik maandelijks weet op te sparen, wordt hierheen overgemaakt en belegd.

Hoewel het tot kortgeleden voordeliger was om via een broker als De Giro te beleggen in een wereldwijd gespreid aandelenfonds als Vanguard FTSE All-World (VWRL), ben ik momenteel weer terug bij mijn ‘huisbank’ ING.

Daar beleg ik in twee aandelenfondsen:

 • Northern Trust World Custom ESG Equity Index (85%)
 • Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (15%)

Samen benaderen deze twee indexfondsen de wereldindex redelijk nauwkeurig. Daarnaast zijn de kosten van de Northern Trust fondsen voor Nederlandse beleggers geoptimaliseerd.

Waar zijn mijn obligaties?

Tot voor kort zat ik ook in het Vanguard Euro Government Index Fund bij ING.  

Het vastrentende gedeelte van mijn beleggingen heb ik onlangs uit obligaties gehaald, en verplaatst naar deposito’s bij LeasePlan Bank. Waarom ik dit heb gedaan lees je in dit artikel.

Op dit moment zijn mijn investeringen verdeeld over 70% aandelen en 30% deposito’s.


Deel dit artikel:

Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

 1. Peter schreef:

  Hoi. Ik heb ook VWRL bij Degiro. En een betaalrekening bij ING. En ik heb ook nog Binck… Eigenlijk wil ik terug naar liefst 1 broker. Wat overzichtelijker. Wat heeft jou gemotiveerd om naar ING over te stappen en Northern Trust aan te schaffen? Ik weet dat je Degiro niet automatisch periodiek kunt inleggen, maar dat hoeft voor mij niet.
  Bedankt

  • FIREblog schreef:

   Hoi Peter,

   Ik had voordat ik ging beleggen al een bankrekening bij ING, dus die beslissing is eigenlijk uit gemak genomen. Maar het is inderdaad fijn om al je financiële zaken op één plek te kunnen regelen.

   Dat gezegd hebbende: er zijn goedkopere alternatieven. ABN-AMRO is bijvoorbeeld voor kleine beleggingsportefeuilles wat goedkoper, en Rabobank juist weer bij de echt grote vermogens omdat daar een maximum aan de servicekosten bestaat. Daarnaast kun je bij bijvoorbeeld FitVermogen nóg iets goedkoper beleggen.

   Ik zou je beslissing echter niet laten afhangen van alleen de kosten. Dit soort beslissingen maakt misschien 0.1% of 0.2% uit aan jaarlijkse kosten. Het is belangrijker dat jij je prettig voelt bij het handelsplatform en dat dit de mogelijkheden biedt die jij zoekt; zoals periodiek beleggen. Dit kan trouwens bij alle grootbanken en partijen als FitVermogen en Meesman.

 2. Kyra schreef:

  Hallo!

  Ik heb een vraag. Vanuit je blog begrijp ik dat je van DeGiro weer bent terug gegaan naar beleggen bij de ING. Nu vraag ik me af, heb je daar voor gekozen omdat dat goedkoper is?
  Bij DeGiro heeft het fonds wat je aangeeft 0.55% kosten per jaar, en bij de ING zie ik op de website dat er een 0.40% kosten worden gerekend over je vermogen + fondskosten die starten bij 0.59%. Dat zou dan bij elkaar 0.99% kosten zijn, iets minder dan het dubbele dan bij DeGiro.

  Zou je dit misschien kunnen toelichten?

  Alvast super bedankt! Ik ben net begonnen met beleggen dus ik verzamel overal zoveel mogelijk informatie hoe en waar ik het best kan beleggen.

  • FIREblog schreef:

   Hoi Kyra,

   Ik heb gekozen voor ING door een combinatie van de lage kosten en het gemak. Ik heb mijn betaalrekening ook bij ING, en dan is het wel zo makkelijk om beleggingen op dezelfde plek te hebben.

   De kosten die je noemt voor ING herken ik niet direct. Voor een Zelf op de Beurs rekening betaal je 0,24% van het belegde vermogen aan beheerkosten (met een minimum van €5 per kwartaal). Daarnaast betaal je fondskosten. In mijn geval is dit 0,15% voor het wereldwijde aandelenfonds en 0,25% voor het Emerging Markets fonds.

   In totaal komen de kosten voor mijn beleggingen bij ING op ongeveer 0,4%. Dat is net iets goedkoper dan bij DeGiro.

   Mocht je het nog niet gezien hebben: in dit artikel vind je een aantal goede indexfondsen met lage kosten van verschillende brokers/banken.

 1. februari 18, 2020

  […] heb ik mijn pensioenrekening bij Brand New Day voor 100% in wereldwijde aandelen belegd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit geld nog 30 tot 40 jaar vast staat. Naarmate je […]

 2. maart 6, 2020

  […] Als je geen enkele interesse hebt in beleggen kan dit interessant zijn, maar persoonlijk kies ik mijn beleggingsstrategie liever […]

 3. maart 17, 2020

  […] potje voor noodgevallen staat bovenaan de lijst met prioriteiten in mijn persoonlijke financiële plan. Voordat je gaat nadenken over andere investeringen zoals beleggen, zou eerst je noodfonds op orde […]

 4. maart 17, 2020

  […] naar de missende €9.000 viel mijn oog al snel op mijn noodpotje waarin, geheel volgens mijn persoonlijk beleggingsplan, altijd €10.000 weggelegd is voor noodgevallen. Voor de duidelijkheid: een belastingaanslag die […]

 5. maart 18, 2020

  […] Welke indexfondsen ikzelf bezit lees je in het artikel Wat is mijn beleggingsstrategie? […]

 6. maart 20, 2020

  […] eigen investeringen zijn verdeeld over 70% aandelen en 30% veilige deposito’s. Hiermee heb ik tot op heden nooit last […]

 7. maart 20, 2020

  […] jij proberen dat ene actief beheerde fonds er tussenuit te pikken? Ik niet. Daarom maak ik in mijn beleggingsstrategie enkel gebruik van […]

 8. maart 20, 2020

  […] heb dit zelf inmiddels ook gedaan. In dit artikel lees je meer over mijn eigen […]

 9. maart 20, 2020

  […] Asset allocatie: Hier schrijf je op in welke beleggingsfondsen en obligaties je belegt, en wat de verdeling tussen deze twee is. De gekozen verdeling bepaalt voor een groot gedeelte het risico dat je loopt met je beleggingen, maar ook het te verwachten rendement. Over dit onderwerp zal nog veel geschreven worden, maar een basisstrategie vind je in het artikel Waar beleggen we in, en waarom? […]

 10. mei 18, 2020

  […] de afgelopen maanden volkomen te negeren, heb ik afgelopen week toch een kijkje genomen op mijn beleggingsrekening. Natuurlijk was hierop de – te verwachten – terugval in waarde duidelijk te zien. Wat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *