FitVermogen: Goedkope keuze voor indexbeleggers

FitVermogen

FitVermogen is een nog vrij onbekende aanbieder van beleggingsfondsen. Het zou echter de komende jaren wel eens flink populair kunnen worden bij Nederlandse indexbeleggers. Het beleggingsplatform biedt namelijk de mogelijkheid om zéér goedkoop en eenvoudig te investeren in de wereldwijde aandelenmarkt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de naam FitVermogen tot enkele maanden geleden nog nooit had gehoord. Het beleggingsplatform, onderdeel van Nationale Nederlanden, bestaat echter al sinds 2014. De laatste weken wordt FitVermogen steeds vaker genoemd als mogelijk de allergoedkoopste optie voor Nederlandse indexbeleggers.

Hoog tijd dus om deze aanbieder wat beter te bekijken.


Wat is FitVermogen?

FitVermogen is een beleggingsplatform dat onderdeel is van Nationale Nederlanden, de grootste vermogensbeheerder van Nederland. Via het online beleggingsplatform kun je enkel investeren in beleggingsfondsen van de eigenaar zelf; de zogenaamde NN-fondsen (vroeger waren dit de ING-fondsen). Het aanbod is daardoor vrij beperkt, en je kunt hier niet investeren in bijvoorbeeld losse aandelen.

Het uitsluitend aanbieden van de eigen fondsen heeft één groot voordeel: je betaalt bij FitVermogen alleen de jaarlijkse kosten van de fondsen zelf, en verder niets. Het aanhouden van een beleggingsrekening is gratis, en ook transactie- of beheerkosten zijn er niet.

Dat is zeldzaam in Nederland. Bij de meeste brokers of banken betaal je extra voor het aanhouden van een rekening en/of het doen van transacties.

Als ze nu ook nog goedkope, wereldwijde aandelenfondsen aanboden, zou het helemaal mooi zijn. En dat doen ze gelukkig!

Welke fondsen kiezen indexbeleggers?

Er zijn twee indexfondsen die je bij FitVermogen zou moeten aanhouden als je zo goedkoop mogelijk wil uit zijn:

Het eerste fonds is een wereldwijd aandelenfonds, waarin de grootste bedrijven ter wereld zijn vertegenwoordigd. Wat hierin echter wel mist, en wat we daarom aanvullen met het tweede fonds, zijn de opkomende markten (emerging markets). Om tot een wereldwijd marktgewogen portefeuille te komen zou je deze moeten aanhouding in de verhouding 88% wereldwijd + 12% emerging markets.

De fondskosten zijn laag. Voor het wereldwijde fonds betaal je jaarlijks 0.17%, en voor het emerging markets fonds 0.30%. Wanneer je deze in de 88/12 verhouding aanhoudt, betaal je gemiddeld slechts 0.185% aan jaarlijkse kosten.

Omdat de fondsen in Nederland zijn genoteerd, hebben ze geen last van het zogeheten ‘dividendlek’. Veel in het buitenland genoteerde beleggingsfondsen kunnen niet alle belasting op dividend terugvorderen, wat de belegger zo’n 0.30% extra op jaarbasis kan kosten.

Beide fondsen proberen verantwoord te beleggen volgens de ESG-methode (Environmental, Social and Governance) en sluiten daarbij aandelen van bedrijven uit die niet aan hun criteria voldoen. Hierdoor hebben de fondsen minder aandelen in de portefeuille dan sommige andere indexfondsen. Met het wereldwijde fonds beleg je in 864 bedrijven, met het emerging markets fonds in 561.

Zowel het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund als het NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund scoren hierdoor erg goed op duurzaamheid bij Morningstar.

Het rendement van de twee fondsen ligt redelijk in lijn met andere populaire indexfondsen. De afgelopen jaren hebben de duurzame fondsen iets beter gepresteerd dan niet-duurzame fondsen. Dit kan echter ook een procentje de andere kant opslaan.

De voordelen van FitVermogen

 • Zeer lage fondskosten (0.185% per jaar)
 • Geen extra kosten voor een rekening of transacties
 • Biedt enkele goede, duurzame indexfondsen
 • Fondsen zijn in fracties aan te kopen
 • Direct fondsen kopen via iDeal
 • Periodiek beleggen is mogelijk

De nadelen van FitVermogen

 • Duurzame fondsen bieden minder spreiding door uitsluitingen
 • Enkel online te gebruiken: geen orders via telefoon of app
 • Geen mogelijkheid geld aan te houden op FitVermogen rekening
 • Alle aankopen gaan verplicht via iDeal
 • Minimaal 25 euro per transactie


Conclusie

Het was lastig om nadelen van FitVermogen te verzinnen, omdat het platform eigenlijk gewoon goed in elkaar steekt voor beleggers die houden van simpel en goedkoop. Daartoe behoor ik zelf ook. Het ‘ongemak’ van het aanmaken en aanhouden van een rekening bij FitVermogen naast je gewone rekening bij een bank, wordt ruimschoots goedgemaakt door de besparing op de kosten.

De totale jaarlijkse kosten bij het gebruik van de genoemde indexfondsen liggen zo’n 0.20% tot 0.40% lager dan bij populaire Nederlandse alternatieven. FitVermogen moet daarom serieus worden meegenomen in de overweging van indexbeleggers.

Kortom: het is de hoogste tijd om binnenkort mijn lijst met de beste indexfondsen van Nederland te updaten. Hierin verdient FitVermogen zeker een hoge positie.

Deel dit artikel:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Rob schreef:

  Dank voor je post over FitVermogen. Rekenen ze ook geen kosten voor b.v. dividendbijschijvingen? Dan klinkt het wel een beetje too good to be true, vind je ook niet?

  • FIREblog schreef:

   Voor zover ik terug kan vinden worden er, naast de fondskosten, op geen enkele manier kosten in rekening gebracht door FitVermogen.

   Dividendbelasting (15%) over het jaarlijks uitgekeerde dividend wordt wel ingehouden, maar kan terug worden gevraagd bij de belastingaangifte. Dat is overigens voor alle in Nederland geregistreerde Fiscale Beleggingsinstellingen verplicht, en dé methode waarop het dividendlek voor dit soort fondsen kan worden gedicht.

   Ik ben het met je eens dat het ‘too good to be true’ lijkt, maar tot nu toe lijkt alles gewoon in orde te zijn met de lage kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *