De beste indexfondsen van Nederland (2020 update)

De beste indexfondsen

Dankzij de toenemende populariteit van indexbeleggen neemt aantal passieve beleggingsfondsen in Nederland steeds verder toe. Maar wat zijn nu de beste indexfondsen van Nederland, en wat maakt deze beleggingsfondsen zo goed? In dit artikel bespreek ik mijn vijf favoriete indexfondsen voor 2020.

Vorig jaar publiceerde ik op dit blog een (veelgelezen) artikel over de beste indexfondsen van 2019. Deze lijst is echter alweer verouderd, aangezien er enkele interessante alternatieven bij zijn gekomen op de Nederlandse markt. Zo ook de nieuwe nummer één op de onderstaande lijst.

In dit artikel worden, in tegenstelling tot vorig jaar, enkel aandelenfondsen behandeld. Obligatiefondsen neem ik dit jaar niet mee in de vergelijking, aangezien ik deze niet langer als een interessante optie zie voor de doorsnee belegger. Meer over deze beslissing lees je in dit artikel over obligaties.


Aan welke criteria moeten de beste indexfondsen voldoen?

Om in aanmerking te komen voor een positie in mijn lijst met de beste indexfondsen van Nederland moet een fonds of ETF voldoen aan drie criteria:

 1. Spreiding: het moet in zoveel mogelijk bedrijven investeren
 2. Kosten: de jaarlijkse kosten moeten zo laag mogelijk zijn
 3. Beschikbaarheid: het product moet (gemakkelijk) verkrijgbaar zijn in Nederland

Spreiding

Het zelf uitkiezen (of door een professional laten uitkiezen) van specifieke aandelen of sectoren om in te beleggen lijkt interessant, maar blijkt over de lange termijn vrijwel nooit het rendement van de totale wereldwijde aandelenindex te verslaan. Daarom zoeken we niet naar de spelt in de hooiberg, maar kopen we de hele hooiberg.

De beste indexfondsen hebben een zo breed mogelijke, wereldwijde spreiding. Hoe meer bedrijven er in het beleggingsfonds vertegenwoordigd zijn, hoe beter.

Enkele indexfondsen in mijn toplijst hebben, om duurzamer te investeren, een aantal “slechte” bedrijven uitgesloten. Sommige beleggers zullen dit als voordeel zien, anderen juist als een nadeel door de minder goede spreiding. De behaalde rendementen van de duurzame fondsen lijken tot nu toe weinig af te wijken van de index. De afgelopen jaren was het rendement van een duurzame belegging iets hoger, maar deze trend kan ook omslaan.

Kosten

De jaarlijkse kosten van een beleggingsfonds kunnen op de lange termijn een enorme impact hebben op het vermogen dat je opbouwt met beleggingen. Daarom kijken we alleen naar fondsen met de laagste kosten.

Ook de verborgen kosten van het fonds worden meegenomen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld dividendlekkage, waarbij een gedeelte van de buitenlandse belasting op de uitgekeerde dividenden niet door het fonds kan worden teruggevorderd. Ook de kosten van de te gebruiken bank of broker worden meegepakt.

Beschikbaarheid

De onderstaande indexfondsen zijn allemaal gemakkelijk verkrijgbaar bij grote banken of brokers in Nederland.

Er bestaan goedkopere alternatieven die niet officieel in Nederland verkrijgbaar zijn, zoals de populaire combinatie VTI + VXUS van Vanguard. Deze fondsen zijn in Nederland alleen te krijgen via een vrij ingewikkelde optieconstructie. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je hier terecht.

Deze lastig verkrijgbare fondsen laat ik verder buiten beschouwing in het overzicht.

Met deze drie criteria in het hoofd kom ik tot de volgende vijf indexfondsen die je in 2020 zou kunnen overwegen. Ze staan op volgorde van mijn persoonlijke voorkeur, maar zijn stuk voor stuk prima keuzes voor de Nederlandse indexbelegger.

Welke indexfondsen ikzelf bezit lees je in het artikel Wat is mijn beleggingsstrategie?

#1. NN Enhanced Sustainable Equity Fund

Nationale Nederlanden

Kenmerken

 • ISIN: NL0012125736
 • Aan te schaffen bij: FitVermogen
 • Jaarlijks fondskosten: 0.18%
 • Overige kosten: geen
 • Spreiding: 864 bedrijven
 • Bijzonderheden: Duurzaam fonds (uitsluitingen). Geen opkomende markten.
 • Eventuele aanvulling: NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund

Waarom bij de beste indexfondsen?

De nummer één op mijn lijst met de beste indexfondsen van Nederland is meteen een nieuwkomer, waarvan ik tot een paar maanden geleden nog nooit had gehoord.

Het NN Enhanced Sustainable Equity Fund verdient de koppositie door simpelweg de goedkoopste optie te zijn voor de Nederlandse indexbelegger. Je betaalt in totaal 0.18% aan jaarlijkse kosten met een investering in dit fonds.

De kosten zijn extreem laag omdat FitVermogen, het platform waarop je de NN-fondsen kunt kopen, geen extra kosten rekent voor het aanhouden van een rekening of het doen van transacties. Daarnaast is het indexfonds in Nederland genoteerd, waardoor het geen last heeft van een dividendlek. Zo blijven alleen de fondskosten (0.18%) zelf over.

Een nadeel van het NN Enhanced Sustainable Equity Fund is dat je hiermee niet investeert in opkomende markten. Dit kan echter gemakkelijk worden verholpen door het (eveneens goedkope) NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund, een fonds met daarin alleen opkomende markten, aan je portefeuille toe te voegen.

Het fonds sluit relatief veel bedrijven van de wereldwijde index uit, om zo tot een duurzamer beleggingsbeleid te komen. De spreiding van 864 bedrijven waarin belegd wordt is aanzienlijk kleiner dan bij de andere fondsen op deze lijst, maar nog altijd ruim voldoende.

Het NN Enhanced Sustainable Equity Fund is verkrijgbaar bij het beleggingsplatform FitVermogen, onderdeel van Nationale Nederlanden.


#2. Northern Trust World Custom ESG Index Fund

De beste indexfondsen van Nederland: Northern Trust

Kenmerken

 • ISIN: NL0011225305
 • Aan te schaffen bij: ABN AMRO, Rabobank, ING of Meesman
 • Jaarlijks fondskosten: 0.15%
 • Overige kosten: 0.01% tot 0.35% (jaarlijks) afhankelijk van de bank en vermogen
 • Spreiding: 1.579 bedrijven
 • Bijzonderheden: Duurzaam fonds (uitsluitingen). Geen opkomende markten.
 • Eventuele aanvulling: Northern Trust EM Custom ESG Index Fund

Waarom bij de beste indexfondsen?

Het Northern Trust World Custom Index Fund was mijn favoriete indexfonds voor 2019, en nog altijd het fonds waarin ikzelf het grootste gedeelte van mijn vermogen investeer.

Het fonds is wat kosten betreft voorbijgestreefd door Nationale Nederlanden, maar is nog altijd één van de goedkoopste opties in Nederland. Inclusief de kosten van een beleggingsrekening bij de bank (meestal zo’n 0.25%) kun je dit wereldwijde aandelenfonds aanhouden tegen ongeveer 0.40% aan totale jaarlijkse kosten.

Northern Trust heeft dankzij de vestiging in Nederland geen last van een dividendlek.

Het Northern Trust World Custom Index Fund sluit net als het bovengenoemde fonds bepaalde bedrijven uit die volgens hen niet duurzaam opereren, maar is daarin minder rigoureus dan Nationale Nederlanden. De spreiding van 1.579 bedrijven is meer dan voldoende, en zorgt ervoor dat de resultaten van het fonds nagenoeg gelijk zijn aan de gevolgde index.

Helaas ontbreken ook hier de opkomende markten. Maar deze kunnen wederom makkelijk worden toegevoegd met het bijpassende Northern Trust EM Custom ESG Index Fund.

Een groot voordeel van de Northern Trust fondsen is de verkrijgbaarheid bij grootbanken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO. Omdat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking hier al een betaalrekening heeft, hoeft er geen vaak nieuwe rekening geopend te worden.

Ook via Meesman kun je beleggen in de Northern Trust fondsen. Hier kun je ook kiezen voor een alles-in-één oplossing in de vorm van het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds. Hiermee beleg je ook direct in opkomende markten en kleine bedrijven, tegen iets hogere jaarlijkse kosten van in totaal 0.50%.

#3. ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld

Actiam

Kenmerken

 • ISIN: NL0011309349
 • Aan te schaffen bij: Lynx
 • Jaarlijks fondskosten: 0.15%
 • Overige kosten: ~0.04% dividendlekkage (jaarlijks) + €6 per transactie + maximaal €60 platformkosten
 • Spreiding: 1.556 bedrijven
 • Bijzonderheden: Duurzaam fonds (uitsluitingen). Geen opkomende markten.
 • Eventuele aanvulling: iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF

Waarom bij de beste indexfondsen?

Duurzame fondsen lijken het goed te doen bij de Nederlandse indexbelegger, want ook het derde fonds op deze lijst investeert alleen in aandelen van bedrijven die, volgens de fondsbeheerder, voldoende aandacht geven aan duurzaamheid.

Het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld heeft ongeveer evenveel uitsluitingen als het voorgaande Northern Trust fonds. Met aandelen in 1.556 wereldwijd opererende bedrijven is de spreiding nog altijd prima in orde.

De kosten van het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld fonds zijn erg laag, mede doordat het dividendlek door ACTIAM tot een minimum wordt teruggebracht. Deze kosten worden echter hoger dankzij handelsplatform Lynx (of Interactive Brokers) waar je dit fonds kunt kopen. Je betaalt daar namelijk €6 per transactie, en maximaal €60 per jaar aan platformkosten (transactiekosten worden hier vanaf getrokken) zolang je rekeningwaarde minder dan €100.000 is.

Dit maakt het vooral voor de beginnende belegger een wat dure optie. Voor de indexbelegger met wat meer vermogen is het fonds zeker het overwegen waard.

Ook bij dit fonds ontbreken aandelen van bedrijven uit opkomende markten. Dit kun je eventueel aanvullen met de iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF.


#4. Vanguard FTSE All-World ETF

De beste indexfondsen van Nederland: Vanguard

Kenmerken

 • ISIN: IE00B3RBWM25
 • Aan te schaffen bij: De Giro
 • Jaarlijks fondskosten: 0.22%
 • Overige kosten: ~0.30% dividendlekkage (jaarlijks)
 • Spreiding: 3.338 bedrijven
 • Bijzonderheden: Alles-in-één oplossing voor wereldwijde spreiding

Waarom bij de beste indexfondsen?

De Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL) is al jaren een favoriet bij Nederlandse indexbeleggers die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing. Met dit fonds heb je in één klap aandelen van ruim 3.300 bedrijven, verspreid over de hele wereld. Ook opkomende markten zijn in VWRL vertegenwoordigd.

Het fonds is bij de meeste banken gewoon verkrijgbaar, maar kan beter aangekocht worden via online broker De Giro. Hier heb je namelijk (in tegenstelling tot bij de banken) geen algemene kosten voor het aanhouden van een rekening. Je betaalt dus alleen de jaarlijkse kosten van het fonds zelf.

Helaas heeft de in Ierland genoteerde Vanguard FTSE All-World ETF een dividendlek, waardoor je jaarlijks ongeveer 0.30% aan ‘verborgen’ extra kosten hebt. In totaal zijn de kosten daarmee iets boven een half procent per jaar.

Er zijn goedkopere oplossingen, maar veel gemakkelijker dan een investering in VWRL wordt het niet in Nederland.

#5. BND Wereld Indexfonds (Unhedged)

Brand New Day

Kenmerken

 • ISIN: NL0014120339
 • Aan te schaffen bij: Brand New Day
 • Jaarlijks fondskosten: 0.59%
 • Overige kosten: 0.50% stortingskosten (eenmalig)
 • Spreiding: 2.200 bedrijven
 • Bijzonderheden: Maakt gebruik van onderliggend Vanguard fonds. Geen opkomende markten.
 • Eventuele aanvulling: BND Emerging Markets Indexfonds

Waarom bij de beste indexfondsen?

Het BND Wereld Indexfonds (Unhedged) is een creatie van Brand New Day. Met dit aandelenfonds beleg je in de 2.200 grootste bedrijven ter wereld. Hierin zijn opkomende markten niet meegenomen, maar deze kunnen aangevuld worden met een aanvullend BND Emerging Markets fonds.

Er bestaat ook een ‘Hedged’ variant van dit fonds, waarbij het valutarisico is afgedekt naar de Euro.

Dankzij een slimme constructie heeft het BND Wereld Indexfonds (Unhedged) geen dividendlek. Helaas zijn de totale kosten bij Brand New Day met 0.59% per jaar wel iets hoger dan bij de alternatieven, waardoor het fonds niet hoger komt dan een vijfde positie op deze lijst.

Wat BND Wereld Indexfonds (Unhedged) wel interessant maakt, is dat dit fonds ook gebruikt kan worden bij een pensioenrekening van Brand New Day. Zo kun je ook voor de opbouw van je pensioen gebruik maken van dit goede indexfonds.

Wanneer je gebruik maakt van een pensioenrekening en hierop voldoende inleg hebt, kun je ook gebruik maken van een aantrekkelijkere kostenconstructie, waarbij je slechts 0.25% per jaar betaalt in plaats van 0.59%. Hierbij komen dan wel €50 aan vaste kosten per jaar. Bij een groot opgebouwd pensioenbedrag kan dit echter véél kosten besparen.

Bouw je nog geen (extra) pensioen op? Lees dan ook het artikel over de drie voordelen van pensioenbeleggen.


Deel dit artikel:

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Pim schreef:

  Dank voor dit overzicht!

  Vraagje: ik overweeg nu VWRL als voornaamste investering, maar het kosten en sustainable element van NN spreekt me ook zeker aan. Enige wat ik dan lastig vind is welke verhouding emerging vs niet emerging ik dan het beste aan kan houden om te komen tot een zelfde soort spreiding als bij VWRL. Raad jij daar iets in aan? Of wat doe je zelf?

  Dank alvast!

 2. Sam schreef:

  Er zit een klein foutje in. Als je een effect koopt bij Lynx (bijv. Actiam), dan betaal je die maand geen platform fee van 5 euro. Dus als je maandelijks geld belegd, dan ben je alleen 12 x 6 euro transactiekosten kwijt; niet ook nog eens 60 euro p.j. aan platform fee.

  Het bovenstaande geldt voor accounts onder de 100.000. Voor accounts boven dit bedrag, betaal je sowieso geen platform fee, ongeacht of je hebt gehandeld in een maand.

 3. Sam schreef:

  Nieuws: ACTIAM gaat deze maand het aantal posities verkleinen (waarschijnlijk vergelijkbaar met NN), maar verlaagt ook de kosten naar een ongekende 0,08%! Kortom, wat betreft kosten stijgt ACTIAM nu naar nr 1 🙂

  • FIREblog schreef:

   Zo, dat is goed nieuws! Flinke daling van de kosten.

   Hiermee komen de totale kosten van het ACTIAM wereldfonds aangekocht bij Binck Fundcoach op gelijke hoogte met het NN fonds, en via Lynx (met wat grotere bedragen vooral) lijkt het zelfs wat goedkoper.

   Ga me er binnenkort even verder in verdiepen. Ben ook benieuwd naar de nieuwe selectie van aandelen in het fonds.
   Bedankt in ieder geval voor de update!

   • S schreef:

    Ja, ik denk dat Lynx vooral interessant is. Als je het via Binck aankoopt, dan ben je met de bijkomende service-fee van 0,18% alsnog “duur” uit.
    Bij Lynx betaal je wat transactiekosten, maar die zijn eenmalig en drukken het rendement op lange-termijn nauwelijks.
    Psychologisch is “gratis” fondsen handelen bij Fitvermogen natuurlijk wel altijd fijn 😉

 1. januari 29, 2020

  […] Bekijk hier de vernieuwde lijst met de beste indexfondsen van Nederland voor […]

 2. februari 19, 2020

  […] plaats daarvan investeren we de bespaarde €400 maandelijks in een eenvoudig indexfonds op de beurs. Op de lange termijn levert dit (historisch gezien) een rendement op van 7%. Dit […]

 3. februari 26, 2020

  […] in de historie niet gebeuren, dan heb je een veel groter probleem dan de gedaalde koersen van je indexfondsen. Als de economie instort en zich niet meer herstelt, zal de wereld in complete chaos verkeren en […]

 4. maart 5, 2020

  […] verstandige belegger heb je je verdiept in de beste indexfondsen van Nederland, en sta je op het punt om je eerste aankoop te doen. Maar dan slaat de twijfel toe: “Welk […]

 5. maart 6, 2020

  […] dan zou ik persoonlijk kiezen voor het Wereldwijd Aandelen fonds. Dit is een redelijk goedkoop indexfonds. Eventueel kun je obligaties toevoegen om het risico van je portefeuille te […]

 6. maart 16, 2020

  […] voor het beheer van je beleggingsrekening en het daarom geen echt aantrekkelijke optie is voor indexbeleggers. Maar omdat we een gratis extraatje altijd wel op prijs stellen, wil ik deze nieuwe actie van […]

 7. maart 20, 2020

  […] De lagere volatiliteit van dividendaandelen zal sommige mensen aanspreken, maar hetzelfde resultaat kun je gemakkelijker bereiken door een klein percentage obligaties of deposito’s toe te voegen aan een beleggingsportefeuille met daarin een simpel indexfonds. […]

 8. maart 21, 2020

  […] wanneer je te vaak herbalanceert. Dit is echter niet zo’n groot probleem wanneer je belegt in goede indexfondsen zonder aan- en verkoopkosten. Wanneer je in losse aandelen handelt, kan het in verband met de […]

 9. mei 6, 2020

  […] bieden in Nederland zelfs de goedkoopste manier om wereldwijd te kunnen beleggen. Dit heeft overigens weinig te maken met het (kleine) verschil in […]

 10. mei 11, 2020

  […] is interessant voor de lange termijnbelegger, en werd eerder al genoemd in onze lijst met de beste indexfondsen van 2020. Dankzij de bijna halvering van de kosten worden dit fonds in één klap de goedkoopste optie voor […]

 11. mei 14, 2020

  […] status kun je altijd terugvinden in de documentatie van een beleggingsfonds. De meest gebruikte Nederlandse indexfondsen (zoals die van Northern Trust, Nationale Nederlanden, Brand New Day etc.) zijn allen […]

 12. juli 6, 2020

  […] niet aan te raden voor langere tijd gebruik te maken van een Beheerd Beleggen rekening. Er zijn voldoende goede alternatieven waarmee je veel goedkoper kunt beleggen. Eén van de beste opties is afkomstig uit de stal van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *